10/2023 | 3 minuty čtení

Likvidace dřevomorky a hub

Dřevokazný hmyz a jeho likvidace: 4 metody, které vám zachrání střechu nad hlavou

Trámy, podlahy, nábytek, bednění – to vše ve vašem domě mohou napadnout larvy dřevokazného hmyzu (používá se také výraz dřevokazové). Larvy při konzumaci dřeva provrtávají v krovech a roubenkách chodbičky a tím snižují pevnost dřeva a nosných dřevěných prvků. Přečtěte si, jakými způsoby se můžete nezvaných hostů zbavit.

Přítomnost dřevokazných larev poznáte – kromě chodbiček po odpadnutí svrchní vrstvy dřeva – podle:

chroupání a vrzání (vzniká postupným sesedáním krovů a střechy),

hromadících se pilin u napadeného dřeva (tzv. požerová drť),

výletových otvorů (v závislosti na druhu hmyzu mají průměr od 0,8 do 3 mm),

• přítomnosti dospělých jedinců (brouků).

Mezi nejrozšířenější druhy dřevokazného hmyzu patří tesařík a červotoč. Dřevěné stavby či nábytek ale napadá i potemník, hrbohlav parketový nebo dřevokaz čárkovaný.

Larvy těchto dřevokazných organismů si libují ve dřevu s vlhkostí alespoň 10 %. Některé (např. červotoč umrlčí) potřebují pro svůj vývoj asi 18% vlhkost – a např. larvy červotoče proužkovaného se líhnou jen při vlhkosti přesahující 45 %.

Vývoj larev trvá několik let – liší se podle vnějších podmínek (tepla, vlhkosti) a druhu hmyzu. Většinu této doby larvy nábytek, bednění či krovy ničí. Na podzim a v zimních měsících hmyz svou aktivitu obvykle utlumí na minimum, aby se na jaře vrátil v plné síle.

Likvidace dřevokazného hmyzu plynem

Plynování hmyzu (tzv. fumigace) je poměrně účinným způsobem, jak se nezvaných dřevokazných hostů v domě zbavit. Používá se např. i ve skladech surovin nebo v potravinářských vagónech.

Vysoká účinnost plynování s sebou ovšem nese vysoké náklady. Objekt je nutné kompletně hermetizovat a od okolí oddělit stanem; je potřeba najmout ostrahu, rozvěsit výstražné značky a po aplikaci několik týdnů počkat, až plyn vyprchá. K hubení hmyzu fumigací se totiž zpravidla využívá kyanovodík nebo sirovodík – a obě tyto sloučeniny jsou prudce jedovaté i pro člověka.


Likvidace tesaříka a dalších druhů nátěrem

Při tomto způsobu hubení se používá silný insekticid, látka, která dřevokazný hmyz usmrcuje. Odstranění dřevokazů natřením můžete použít u nábytku či podlah. U trámů ovšem insekticid neprostoupí do hloubky – naopak larvy přiměje k migraci do středu střešních krovů, kde začnou likvidovat dosud netknuté dřevo.

Natření nábytku či podlah je lepší přenechat profesionálovi. Ví, kolika vrstvami je potřeba dřevo natřít a jaké časové rozestupy mezi jednotlivými nátěry dodržet (liší se mj. dle typu dřeva). Zručný odborník také dovede hubící látku nanést tak, aby např. na povrchu skříní nevznikaly po zaschnutí nevzhledné šmouhy.

Likvidace dřevokazného hmyzu mikrovlnami

Při hubení mikrovlnami se hmyz likviduje zahřátím na teplotu přes 90 °C. Využívají se k němu silné generátory záření. Tento způsob hubení má několik výhod:

• není nutné do dřeva vrtat otvory,

• hubící efekt je okamžitý,

• dřevo se působením mikrovln nezahřívá.

Díky tomu je ošetření mikrovlnami (služba mikrovlnná likvidace dřevokazných organismů) vhodné např. pro likvidaci larev v nábytku. Naopak se příliš nehodí pro silné trámy.

Likvidace dřevokazného hmyzu chemickou impregnací

Metoda vhodná pro likvidaci tesaříka, červotoče a dalších dřevokazů v trámech nebo roubení. Její princip je jednoduchý: do dřeva se v přesných rozestupech navrtají malé otvory a do těch se tlakovou pistolí vstřikuje insekticid (služba chemická likvidace dřevokazného hmyzu).

Látka na hubení hmyzu je většinou smíchaná s fungicidem, který likviduje podhoubí a spóry dřevokazných hub (např. trámovky či dřevomorky).

Na průběh aplikace insekticidu tzv. vysokotlakou injektáží se podívejte zde:

impregnace dreva drevokazny hmyz blog clanek

Obrovskou výhodou impregnace pod vysokým tlakem je pevné navázání hubící látky na strukturu dřeva. Díky tomu se impregnace nevymývá a desítky let spolehlivě brání návratu dřevokazných škůdců do chalupy či domu.

Vysokotlakou impregnaci nikdy neprovádějte sami – hrozí nevratné poškození krovů, popř. celé struktury objektu.

Doporučení spokojených
zákazníků

Poptejte konzultaci

Nejste si jisti, zda vám dřevokazný hmyz a houby neničí střechu nad hlavou? Pošlete nám fotografie a zprávu – do 2 pracovních dnů se vám ozveme zpět a poradíme, jak dál postupovat. Za inspekci nemovitosti (bez odborného protokolu) účtujeme 1 500 Kč.

V akutních případech ihned volejte na bezplatnou linku +420 800 250 150 nebo na +420 777 596 093.

Nahrát fotografie