07/2023 | 3 minuty čtení

Likvidace červotoče: podle čeho jej poznáte a jak se jej zbavíte?

Narušuje vaši dovolenou na chalupě noční chroupání a jemné ťukání? Pravděpodobně jste se stali obětí červotoče, který je vedle tesaříka a dřevokazných hub nejzavilejším nepřítelem chatařů i majitelů dalších staveb. V článku vám prozradíme, podle čeho červotoče spolehlivě poznáte i jakými způsoby jej zlikvidovat.

Hned na úvod je třeba říct, že jako červotoče neoznačujeme jednoho, ale hned několik druhů hmyzu z rodu červotočovitých. Na druhovém zařazení ale příliš nesejde – životní cyklus až 6milimetrových larev červotoče je podobný.

Malé larvy se prožírají dřevní hmotou, vytvářejí chodby a spletitá bludiště a postupně narušují stabilitu dřeva. Jejich oblíbenou pochoutkou je hlavně měkké dřevo – převážně z jehličnanů, topolu nebo břízy, troufnou si ale i na buk.

Svým apetitem dokáže červotoč postupně zničit skříně či komody. V podkroví zase narušuje stabilitu trámů, což vede (v lepším případě) k postupnému sesedání střechy. Pokud napadení červotočem nebudete řešit a necháte situaci zajít daleko, může dojít až ke zhroucení podkroví.

4 známky přítomnosti červotoče

To, že vám v domě hlodá červotoč, poznáte podle následujících projevů:

1) V nočních hodinách si všimnete chroupání, které připomíná tikot hodin. Vzniká opakovaným narážením larev na pevnou dřevní hmotu, kterou se ještě nestihly prokousat. Při odpadnutí svrchní vrstvy si můžete všimnout mléčně zbarvených larev.

2) Ve dřevu napadeném červotočem narazíte na tzv. výletové otvory o průměru až 2 mm. Dospělý červotoč se jimi dostává ven, když po jednom až třech letech (tak dlouho trvá jeho životní cyklus) dospěje.

3) Zaregistrujete dospělé brouky červotoče. Není snadné je poznat – jednotlivé druhy se od sebe liší. Asi nejrozšířenějším je 4 mm dlouhý červotoč proužkovaný; na krovkách má (jak ostatně napovídá jeho název) typické proužky. Červotoč umrlčí má o něco větší, hnědé tělo se zlatavým nádechem na konci hlavy.

4) Pod napadeným dřevem objevíte jemné piliny. Jde o tzv. požerovou drť, kterou larvy vytváří při své cestě trámem.

Pozor, od podzimu do jara larvy červotoče zimují a nejsou aktivní. To ale neznamená, že by zmizely – na jaře mohou udeřit s o to větší silou a je nutné problém červotoče urychleně řešit.

foto likvidace červotoče
Zleva doprava: larva červotoče, výletové otvory, dospělý jedinec červotoče proužkovaného. Zdroj: wikipedia.org, pixabay.com

Jak se zbavit červotoče?

Přestože jsou larvy červotoče poměrně citlivé na teplo (velkou část z nich zahubí už teplota okolo 30 °C), nespoléhejte na léto – ani při tropickém horku se dřevo na tuto teplotu neprohřeje. Podobně jako u tesaříka, i u červotoče je nejúčinnějším nástrojem prevence. Spočívá v napuštění dřeva insekticidem, který je pro hmyz toxický.

Pokud už ale k napadení došlo, je na místě zkombinovat chemickou likvidaci s mikrovlnným zářením, které ničí larvy teplem.

Impregnace dřeva

Insekticid na hubení larev dřevokazného hmyzu najdete v každém větším hobby marketu nebo drogerii. Problémem ale může být jeho aplikace. Můžete samozřejmě natřít trámy, látka ale prostoupí jen kousek pod povrch a zažene larvy hlouběji, ke středu trámu.

Opravdu účinné je vstřikování roztoku do dřeva pod vysokým tlakem, které poskytuje řada profesionálů (služba chemické likvidace dřevokazného hmyzu). Do napadeného trámu se nejprve navrtají malé otvory, kterými pak odborník speciální násadou vstřikuje hubící látku pod tlakem okolo 30 barů. Insekticid prostoupí dřevem a naváže se na něj. Pokud larva takto ošetřenou hmotu sežere, rychle se otráví a zahyne.

Vysokotlakou impregnaci vždy svěřte do rukou zkušeného odborníka. Při neodborné aplikaci můžete způsobit více škody než užitku!

Mikrovlnná likvidace

Mikrovlnné ozařování je vhodné použít v případech, kdy je dřevo červotočem vysoce promořené a je nutné jednat hned. Mikrovlny jsou ideální pro likvidaci dřevokazného hmyzu ve starožitném nábytku, protože účinkují i bez navrtávání.

U trámů je po mikrovlnném ošetření důležité použít chemickou impregnaci, která funguje jako prevence až po dobu 12 let.

Doporučení spokojených
zákazníků

Poptejte konzultaci

Nejste si jisti, zda vám dřevokazný hmyz a houby neničí střechu nad hlavou? Pošlete nám fotografie a zprávu – do 2 pracovních dnů se vám ozveme zpět a poradíme, jak dál postupovat. Za inspekci nemovitosti (bez odborného protokolu) účtujeme 1 500 Kč.

V akutních případech ihned volejte na bezplatnou linku +420 800 250 150 nebo na +420 777 596 093.

Nahrát fotografie