06/2023 | 3 minuty čtení

Likvidace tesaříka: jak dřevokazný hmyz poznat a jak se jej zbavit?

Tesařík krovový je noční můrou majitelů domů i památkářů. Jeden z nejobávanějších domácích škůdců žije v dospělosti sice jen okolo 4 týdnů, jeho vývoj ale zabere až 8 let. Po celou tuto dobu se larvy živí dřevem, provrtávají v něm chodbičky a narušují jeho strukturu.

Narušení struktury dřeva postupuje snižuje jeho mechanickou výdrž a stabilitu a může vést až k úplné destrukci dřevěných konstrukcí. Vedle krovů napadá tesařík také bednění, podlahy nebo dřevěných nábytek.

Ohrožené nejsou jen starší budovy, ale i novostavby a nový nábytek. Pokud se čerstvě poražené dřevo správně neošetří, je riziko napadení dřevokazným hmyzem poměrně vysoké.

Přítomnosti tesaříka si často všimnete až po několika letech, kdy už je míra promoření larvami vysoká. Pokud kupujete nový dům (nebo jej dokonce stavíte sami), ujistěte se, že použité stavební dřevo bylo náležitým způsobem ošetřeno.

Jak se ale zachovat, když už dřevěné struktury domu napadené jsou?

Jak poznat tesaříka

Napadené dřevo poznáte podle pilin, které se pod ním hromadí. Značí přítomnost larev tesaříka, které se krmí a pomalu vrtají v dřevěném materiálu chodby. Dalším znakem je chroupání a skřípání, které je slyšet především v noci.

Tesaříci napadají hlavně neošetřené dřevo jehličnatých stromů, které je poměrně měkké. Na tvrdé dřevo si netroufnou. Jediná samička přitom dokáže do dřevěných spár naklást až 200 vajíček.

Likvidace tesaříka: jaké možnosti máte?

Abyste nakladení vajíček zabránili, je potřeba dřevo při zpracování zbavit kůry a lýka. Pokud se vám ale do rukou dostane až hotový produkt (nábytek, krovy), není to dost dobře možné.

Především u starších staveb je proto důležitá prevence. Dřevokazný hmyz se vyvíjí až 8 let a i na první pohled zdravé dřevo v sobě může skrývat vajíčka tesaříka i dalších druhů dřevokazného hmyzu.

Dřevokazný hmyz spolehlivě zlikvidujete dvěma způsoby: chemicky nebo mikrovlnami.

Chemická likvidace tesaříka

Pro chemickou likvidaci dřevokazných organismů (včetně tesaříka) se využívá směs insekticidu a fungicidu. Aby látka opravdu fungovala, musí dřevem prostoupit – jen tak se dostane ke všem larvám.

Natřít trámy insekticidem proto nestačí. Aby látka dřevo opravdu impregnovala, musí se chemická směs vstřikovat do navrtaných otvorů pod tlakem až třiceti barů (služba chemické likvidace dřevokazného hmyzu). Insekticid se naváže na strukturu dřeva a postupně zlikviduje larvy, které už v krovech jsou. Zabrání také jejich dalšímu líhnutí.

Vysokotlakou impregnaci je nutné svěřit do rukou zkušeného odborníka. Jedině tak získáte jistotu, že se chemická likvidace tesaříka povede. Chemické ošetření funguje i jako prevence, přípravky účinkují až 12 let.

Mikrovlnná likvidace

U mikrovlnného ošetření dojde k likvidaci okamžitě. Výhodou metody také je, že není nutné navrtávat dřevo. Je tak vhodná pro památkově chráněné objekty nebo starožitný nábytek. Ihned po mikrovlnném ošetření doporučujeme dřevní hmotu impregnovat.

Nevýhodou mikrovlnného ošetření je cena – může být i několikrát dražší, než odstranění dřevokazného hmyzu chemickou směs

Doporučení spokojených
zákazníků

Poptejte konzultaci

Nejste si jisti, zda vám dřevokazný hmyz a houby neničí střechu nad hlavou? Pošlete nám fotografie a zprávu – do 2 pracovních dnů se vám ozveme zpět a poradíme, jak dál postupovat. Za inspekci nemovitosti (bez odborného protokolu) účtujeme 1 500 Kč.

V akutních případech ihned volejte na bezplatnou linku +420 800 250 150 nebo na +420 777 596 093.

Nahrát fotografie