07/2023 | 3 minuty čtení

Dřevomorka: jak ji zlikvidovat a proč nepoužívat dezinfekční činidla?

Dřevokazné houby patří mezi časté domácí škůdce, kteří dokáží poměrně rychle zničit dřevěné podlahy a trámy. Nejznámějších zástupcem těchto hub je dřevomorka, která vytváří výrazné, žluto-oranžové plodnice s bílým okrajem a v ideálních podmínkách dokáže svůj průměr zvětšit o 2 cm denně. V článku se dozvíte, jak se tohoto cizopasného organismu zbavit a jak zabránit jeho návratu.

Oblíbenou potravou dřevomorky je měkké dřevo. Nejčastěji napadá opracovaný materiál z jehličnanů a měkkých listnatých stromů (jedle, kaštan, platan). Díky absenci kůry se houba svými vlákny snadno dostane k ligninu a celulóze, rozloží je na jednoduché cukry a ty následně vstřebá.

Na dřevomorku často narazíte ve starších objektech, které dlouho neprošly náležitým ošetřením. Objevuje se pod dřevěnými podlahami a na trámech, výjimkou ale není ani zdivo – i do něj dokáže cizopasná houba proniknout.

Častou příčinou, proč se ve svém domě s dřevomorkou trápíte, je špatné provedení stavby, především izolace. Pokud není dostatečná, může do objektu zatékat; a naopak, při špatně provedeném zaizolování voda na dřevě kondenzuje.

Pro dřevomorku není problém se k potřebnému vlhku dostat. Svá vlákna dokáže natáhnout až do několikametrové délky a napojit se např. na vodní tok v blízkosti napadeného objektu.

V ideálních podmínkách roste houba velmi rychle a nezřídka dosahují její plodnice i více než metrového průměru. Ty navíc vylučují velké množství nažloutlých spór, které u citlivých jedinců vyvolávají podráždění a alergickou reakci.

Jak dřevomorku poznat a jak se jí zbavit?

Stavbu napadenou dřevomorkou či jinou dřevokaznou houbou poznáte podle výrazného zatuchlého zápachu. Napadené dřevo rychle trouchniví – na jeho likvidaci se podílí i další mikroorganismy, především bakterie. Podlahy a trámy ztrácí svou pevnost a bortí se.

Nejčastější chybou, které se majitelé chalup a domů při likvidaci dřevomorky dopouštějí, je snaha odstranit dřevokaznou houbu vlastními silami. Zatímco u tesaříka či červotoče jisté naděje na úspěch máte, odstranění dřevomorky či trámovky (další cizopasná houba) patří do rukou odborníků.

V praxi často vidíme, že zákazník se snaží napadené trámy a podlahy zachránit svépomocí. Odstraní plodnice a postižené místo ošetří chlorovým bělidlem. Vlákna dřevomorky jsou ale odolná a dezinfekčními prostředky je nezlikvidujete.

Abyste se dřevokazných hub opravdu zbavili, je nutné odstranit napadené dřevo – a to alespoň v okruhu jednoho metru od plodnic. Nezřídka musíme přistoupit k demontáži podlahy či se k dřevokazné houbě probouráváme omítkou. Pokud dřevomorka napadlo zdivo, je nutné jej také zlikvidovat.

foto dřevomorky

Vysokotlaká impregnace zabrání návratu dřevomorky

Nové a nenapadené dřevo ošetřujeme tzv. chemickou injektáží (služba likvidace dřevokazných hub a plísní). Materiál napouštíme pod tlakem až 30 barů směsí fungicidu a insekticidu – druhá z látek zamezuje výskytu dřevokazného hmyzu (přečtěte si: Likvidace červotoče: podle čeho jej poznáte a jak se jej zbavíte?).

Díky vysokému tlaku se látka dostane až do středu trámů, které mohou ukrývat vlákna podhoubí. Chemická směs je zdraví neškodná, nevymývá se a jako účinná prevence dokáže fungovat i několik desítek let.

Dbejte na prevenci

Proti dřevomorce fungují nejlépe preventivní opatření. Při stavbě domu investujte do vysušeného dřeva (stavební materiál z pil mívá vlhkost až 40 %) a ujistěte se, že jej dodavatel ošetřil proti napadení dřevokaznými organismy. Chybu neuděláte ani pokud sáhnete po prknech z tvrdého dřeva (dub, ořešák, buk a další).

Zajistěte si také nezávislý stavební dozor. Nabízí jej řada firem i odborníků na volné noze, kteří dohlédnou na správné dodržení všech technických postupů. Tím získáte jistotu, že do novostavby nebude zatékat ani v ní nebude kondenzovat voda. Pokud kupujete nový dům a máte s dřevomorkou problémy, neváhejte objekt reklamovat.

Doporučení spokojených
zákazníků

Poptejte konzultaci

Nejste si jisti, zda vám dřevokazný hmyz a houby neničí střechu nad hlavou? Pošlete nám fotografie a zprávu – do 2 pracovních dnů se vám ozveme zpět a poradíme, jak dál postupovat. Za inspekci nemovitosti (bez odborného protokolu) účtujeme 1 500 Kč.

V akutních případech ihned volejte na bezplatnou linku +420 800 250 150 nebo na +420 777 596 093.

Nahrát fotografie