07/2023 | 3 minuty čtení

Impregnace dřeva: proč se bez ní krovy vašeho domu neobejdou a jak ji aplikovat?

Dřevěné trámy vám doslova drží střechu nad hlavou. Stejně jako u jiných organických materiálů, i dřevu ale hrozí postupný rozklad; při zvýšené vlhkosti se do něj pustí hniloba, velké nebezpečí hrozí také od dřevokazného hmyzu a hub. Životnost trámů je naštěstí možné chemickou impregnací prodloužit o desítky let. V článku se dozvíte, v čem se jednotlivé impregnační přístupy liší, proti čemu chrání a zda je zvládnete provést vlastními silami.

Správně ošetřené dřevo je alfou a omegou zdravé stavby. Vedle odstranění lýka a kůry je řezivo důležité ošetřit směsí prostředků na hubení hmyzu (insekticidu) a hub (fungicidu). Ale zatímco mechanickou úpravu podstupuje stavební dřevo vždy, impregnace se často provádí jen naoko.

Bez nezávislého stavebního dozoru často nemáte šanci zjistit, zda si s trámy a prkny do budoucího domu nepřivážíte nezvané návštěvníky. Miniaturní vajíčka dřevokazného hmyzu či spóry dřevomorky – na první pohled neviditelné – jsou jako časované bomby.

O dřevokazných škůdcích ve svém domě nemusíte roky vědět – a ve chvíli, kdy dají svou přítomnost najevo, bývá už dřevo promořené a jeho statika narušená. Bližší informace o likvidaci dřevokazných organismů najdete v našich starších článcích:

Likvidace tesaříka: jak dřevokazný hmyz poznat a jak se jej zbavit?

Likvidace červotoče: podle čeho jej poznáte a jak se jej zbavíte?

Dřevomorka: jak ji zlikvidovat a proč nepoužívat dezinfekční činidla?

Jaké přípravky na impregnaci využít?

preventivní roztoky (brání napadení dřeva): Bochemit QB, Lignofix E-Profi,

• preventivní přípravek pro dřevo v exteriéru či interiéru se zvýšenou vlhkostí: Bochemit Forte,

likvidační preparáty (koncentrovanější, určené pro ošetření napadených trámů odborníkem): Deron I, Lignofix I-Profi, Bochemit Plus, Xilix Gel Fongi+.

Impregnace natřením

Tuto metodu lze využít pro impregnaci tenkých prken či bednění. Na povrch dřeva se přípravek nanáší štětcem. Zásadní je preciznost, zručnost a správné načasování jednotlivých nátěrů, i proto je lepší tuto práci přenechat odborníkovi. Pokud nemáte s impregnací zkušenosti, můžete napáchat více škody než užitku.

Mějte také na paměti, že u krovů a mohutnějšího řeziva natření impregnací nestačí. Přípravek vsákne jen kousek pod povrch – při napadení trámu dřevokazným hmyzem se larvy jednoduše přemístí hlouběji, kde budou v konzumaci dřeva a narušování struktury nosných prvků domu pokračovat.

foto impregnace dřeva

Tlaková impregnace dřeva

Aby směs fungicidu a insekticidu trámem opravdu prostoupila, je potřeba sáhnout po tlakové impregnaci dřeva. Impregnační přípravek se do krovů vstřikuje pod tlakem až 30 barů. K vnesení roztoku slouží otvory o průměru 6,5 až 9 mm, které se do trámu navrtají v předem určených rozestupech.

Vstříknutý impregnační přípravek prostoupí dřevem, naváže se na jeho strukturu a zahubí veškeré přítomné larvy červotoče a tesaříka. Zároveň zabrání růstu a uchycení dřevomorky a dalšího dřevokazných hub.

Vysokotlaká impregnace patří vždy do rukou odborníka (služby chemická likvidace dřevokazného hmyzu a likvidace dřevokazných hub a plísní). V nezkušených rukou se může proměnit v nebezpečný nástroj. Je třeba vědět, kolik přípravku aplikovat a v jakých rozestupech otvory vytvořit. Ne každé dřevo je možné navrtávat – u některých nosných trámů narušením struktury snížíte pevnost a nosnost krovu!

Ošetření a impregnace starých trámů

Specifickým případem jsou starší krovy, které byly v minulosti buď ošetřené špatně (nebo vůbec), popř. ze dřeva už impregnace vyprchala.

V obou případech je třeba ochranné přípravky znovu aplikovat. I zde patří impregnace do rukou specialistů. Před nanesením roztoku se trámy musí očistit od poškozeného dřeva (osekáním, obroušením či vysátím); následuje odmaštění povrchu, neutralizace (pokud je dřevo od holubího trusu) a konečně samotná impregnace.

Před koupí staršího domu či chaty se ujistěte, že krovy nejsou napadené dřevokaznými škůdci – a pokud ano, žádejte slevu. Využijte naší služby inspekce nemovitosti. Zjistíme, zda je objekt napaden dřevokazným hmyzem či houbami a případně doporučíme, jak organismy účinně zlikvidovat.

Doporučení spokojených
zákazníků

Poptejte konzultaci

Nejste si jisti, zda vám dřevokazný hmyz a houby neničí střechu nad hlavou? Pošlete nám fotografie a zprávu – do 2 pracovních dnů se vám ozveme zpět a poradíme, jak dál postupovat. Za inspekci nemovitosti (bez odborného protokolu) účtujeme 1 500 Kč.

V akutních případech ihned volejte na bezplatnou linku +420 800 250 150 nebo na +420 777 596 093.

Nahrát fotografie